Brouwerij Huyghe Logo
Menu
  • Language nl
  • Language en
  • Language fr
  • Language es
1654
1654
1654

We kunnen met zekerheid bevestigen dat er een brouwerijactiviteit was op de appelhoek in Melle sedert 1654

1902
1902 1902
1902

In 1902 kwam Leon Huyghe van Poperinge naar Melle waar hij in de plaatselijke brouwerij op de appelhoek werk vond. Leon had altijd inspiratie gevonden in de brouwerswereld. Hij was trouwens getrouwd met Delfina Van Doorselaer, brouwersdochter uit Wolvertem.

1906
1906

In 1902 kwam Leon Huyghe van Poperinge naar Melle waar hij in de plaatselijke brouwerij op de appelhoek werk vond. Leon had altijd inspiratie gevonden in de brouwerswereld. Hij was trouwens getrouwd met Delfina Van Doorselaer, brouwersdochter uit Wolvertem.

1913
1913
1913

In 1913 werd de mouterijafdeling afgeschaft en de plaats werd benut om een flessenafvulling in te richten. Zoals in de meeste brouwerijen kende men ook hier moeilijke tijden gedurende de oorlog 1914/18. Na de oorlog zorgde de familie Huyghe ervoor dat de koperen brouwketels die opgeëist waren zo vlug mogelijk werden vervangen door nieuwe. (waarvan trouwens één koperen koepel boven de toog van het museum pronkt)

1921
1921
1921

De eerste vrachtwagen reed in 1921 de brouwerij uit. Leon en Delfina hadden 2 kinderen: Albert Huyghe huwde met Myriam Lammens (industriëlen uit Wetteren) en Marie-Louise huwde met Louis Droesbeque, brouwerszoon uit Zottegem. Albert Huyghe en Louis Droesbeque kwamen rond 1925 in het bedrijf. In 1928 werden de gebouwen langs de Eikerwegel afgebroken en in de plaats daarvan kwam een betonnen constructie waarin de koel-en gistinstallaties werden ondergebracht.

1936
1936
1936

In 1936 begon men met de bouw van een nieuw complex gelegen langs de Geraardbergsesteenweg dat in 1939 de nieuwe brouwerij zou herbergen. Deze brouwzaal is nog steeds de trots van de brouwerij. In 1938 werd de benaming "Den Appel" vervangen door PVBA brouwerij Leon Huyghe.

1945
1945 1945
1945

Na enig zoeken startte men in 1945 met de vervaardiging van een prima pils de "Golden Kenia" genoemd naar een Franse gerstvariëteit. Dit bier sleepte heel wat prijzen in de wacht: * in 1951 kreeg het een diploma van uitmuntendheid in Gent * in 1953 won het een erekruis in Dortmund * in 1958 behaalde het de eerste prijs.

1948
1948
1948

In 1948 begon men met de productie van waters en limonades onder het merknaam "Mell's drinks"

1964
1964
1964

Na enig zoeken startte men in 1945 met de vervaardiging van een prima pils de "Golden Kenia" genoemd naar een Franse gerstvariëteit. Dit bier sleepte heel wat prijzen in de wacht: * in 1951 kreeg het een diploma van uitmuntendheid in Gent * in 1953 won het een erekruis in Dortmund * in 1958 behaalde het de eerste prijs.

1970
1970
1970

Vanaf 1970 braken voor de bierindustrie moeilijke tijden aan. Brouwerij Huyghe wijzigde de verkooptechniek. Naast de meer dan 300 verplichte zaken, werd het cliënteel van kleine bierhandelaren die meer en meer naar de grote merken loerden vervangen door collectiviteiten zoals bedrijfsrestaurants, het Openbaar Centrum Maatschappelijk Welzijn, kortweg OCMW, scholen, ziekenhuizen en de Belgische spoorweg organisatie NMBS. Daar werden naast de pils ook tafelbieren en limonades afgezet.

1985
1985 1985
1985

Sinds het begin van de jaren 80 kwam nieuw leven in de brouwerij dankzij Jean De Laet (getrouwd met Any Huyghe, dochter van Albert) De brouwerij kende een verregaande herstructurering: in 1985 werd de vroegere PVBA opgesplitst in 4 naamloze vennootschappen, 4 businessunits (productie, distributie, industriële immo, cafés) Deze herstructurering ging gepaard met een zeer zwaar investeringsprogramma dat gespreid zou worden op een tiental jaren.

De vatenafvullijn en het volledige vatenpark werden in 1985/86 vernieuwd. Van kleine pilsbrouwer evolueerde men naar een modern uitgeruste hogegistings brouwer: op zeer korte tijd werden verschillende nieuwe hogegistingsbieren op de markt gebracht en werd er voor het eerst aan export gedacht. Hiervoor werd een exportmanager ingeschakeld. Zo werd op 5 juli 1985 het amber bier "Artevelde" geïntroduceerd op de Belgische markt. Op vraag van Frankrijk kwam ook het heel origineel "Minty" (groen bier op basis van pepermunt) het gamma vervoegen. De brouwerij brouwt nu 13.500 hectoliter.

1987
1987 1987
1987

In 1987 begon de brouwerij met nagisting op fles: op vraag van Duitse klanten kwam een bruin hogegistingsbier "Artevelde Grand Cru" tot stand. Ook de Waalse markt verdiende wat meer aandacht met "Cuvée de Namur" en "La Poilluchette". Om de kwaliteit op de exportmarkten te kunnen garanderen, werd in een flashpasteurisateur (vatenbier) en in een tunnelpasteurisateur (flessen) geïnvesteerd. Ongeveer 30% van de productie wordt uitgevoerd.

1988
1988
1988

Op 26 december 1988 werd voor de eerste maal "Delirium tremens" gebrouwen. Het brouwersteam produceerde dit blond bier (Alc. 8,5% Vol) op aandringen van Italië. De eigenheid van Delirium is naast haar 3 verschillende gisten haar heel originele verpakking dat op keuls aardewerk doet denken. Het etiket verbeeldt op een originele manier de verschillende fasen van de delirium. Het roze olifantje was geboren.

1989
1989
1989

In 1989 werd de eerste cilindro-conische tank aangekocht voor de gisting van pils. Om de "tweehonderd jaar van de Franse revolutie" te herdenken, ontwierpen we het gelegenheidsbier "La Guillotine", amberkleurig en 8,5% vol alc. Dat heel vlug in een 10tal landen aansloeg. "La Guillotine" heeft een eervolle tweede plaats verkregen in het Huyghe gamma.

1990
1990
1990

Op vraag van de Amerikaanse markt ontstond de "Blanche des Neiges" in 1990. Ook op het gebied van de limonades bleef men niet onactief. Naast de verbeteringen op de drie klassieke smaken, startte de brouwerij met limonade op vaten met bestemming Frankrijk (panaché = half bier / half limonade). Hiervoor investeerde men in 1991 in een premix, suikertanks, cip-installatie en 5000 vaten. Eind 1991 bracht de brouwerij Huyghe een tonic op de markt.

1992
1992
1992

Om de verkoop van de Melse bieren en in het bijzonder de Delirium te ondersteunen werd onder impuls van Jean De Laet de Confrérie van de Roze olifant in april opgericht: 12 leden vormden de eerste grote raad. Alain De Laet (zoon van Jean De Laet en vierde generatie) vervoegt de familiale brouwerij als productiemanager. In mei wordt de grootste investering van de Huyghe geschiedenis gerealiseerd: met een budget van 120 miljoen werden 2400m² magazijnen en burelen bijgebouwd, een nieuwe ultramoderne bottelarij van 15.000 flessen per uur en nieuwe warme kamers ingehuldigd.

Ondertussen werd de technische ploeg onder zijn leiding uitgebreid met 3 jonge ingenieurs die instaan voor:

  1. de hoge kwaliteitsvereisten van de delirium-producten
  2. de mentaliteitsveranderingen
  3. de creatie van nieuwe bieren

Deze zware financiële kost werd opgevangen door het groeien van de productie. Op 5 jaar tijd verdubbelde de productie. Export vertegenwoordigt al meer dan 50% en delirium is in 20 landen beschikbaar.

1993
1993
1993

In oktober 1993 neemt brouwerij huyghe de brouwerij Biertoren in kampenhout over. Deze had zelf een paar jaar daarvoor de brouwerij Verlinden in Lubbeek overgenomen. Naast een groot gamma tafelbieren (Biertoren, Verlinden, De Schrans) worden de speciale bieren "Campus" (amberkleurig, alc. 7% Vol), "Campus gold" (blond gekruid, 6%) en "Aarschotse Bruine" (zoetzuur oud bruin, 4,5%) bij Huyghe verder gebrouwen en gecommercialiseerd. Op vraag van Amerika en onder impuls van Alain De Laet (ondertussen bestuurder geworden) werd met heel originele fruitbieren geëxperimenteerd: niet meer lambiek (geuze) maar witbier zou de basis worden.

1994
1994

In februari 1994 kwam brouwerij Damy uit Olsene in handen van de familie Huyghe. De "abdijbieren van Sint Idesbald" (blond, dubbel, triple) vervolledigen het abdijbierensegment.

1995
1995
1995

De fruitbieren op basis van tarwebier zijn eindelijk klaar: in het meervoud want in één klap bracht de enige overgebleven brouwer uit groot-Gent vier nieuwe fruitbieren op de markt met als naam "Floris". De komende jaren werden er 3 bijgevoegd. Naast het Floris witbier vindt men Griotte, Fraise, Passion, Honey, Chocolade en Ninkeberry (een mengsel van 5 exotische vruchten).

1996
1996
1996

Om de klant beter te dienen, werden een ontvangstzaal en museum opgericht: de brouwkunst in het algemeen en de brouwersfamilie hebben zo'n rijk verleden dat wij dat niet voor ons mochten houden.

1997
1997

In 1997 werd het paradepaardje Delirium Tremens uitgeroepen tot beste bier ter wereld door de Amerikaanse beerhunter Stuart A. Kallen. Deze wereld bekroning werd in 1998 bevestigd met een gouden medaille op het "world beer championship van Chicago". La Guillotine kreeg in dezelfde categorie een zilveren medaille.

"De naam Delirium Tremens spreekt voor zichzelf. Woorden schieten te kort om de complexe smaak van dit bier te omschrijven. Maar dat zal mij er niet van weerhouden om het toch te proberen. Het bier heeft een gouden kleur en de schuimkraag is romig en licht. De eerste slok vervult meteen mijn keel en buik met warmte, net zoals een houtkachel dat doet met een blokhut. Het bier heeft een lichte hopsmaak en proeft verrassend moutachtig voor zo'n luchtig, zonnig bier. De afdronk is fruitig, met zelfs bijna een kersensmaak. Een verwarmende alcoholische gloed verspreidt zich via de keel naar de maag. Dit bier moet geconsumeerd worden door er traag van te nippen, zodat je elke zoete druppel helemaal kan savoureren. Delirium Tremens heeft enorm veel body, een rijk mondgevoel en een lange, zoete afdronk."

1999
1999
1999

In 1999 valt na de Biertoren en Damy ook Brouwerij Villers in het Huyghemandje: de abdijbieren van Vieille Villers en triple Villers, worden vanaf nu in Melle gebrouwen. De export vertegenwoordigt reeds meer dan 65% van de productie en zal in de komende jaren verder stijgen. Delirium Tremens is jarig en daarvoor krijgt het een zusje bij: "Delirium Nocturnum", een bruintje van 8,5% met nagisting op de fles.

2000
2000
2000

Een jaar van grote verbouwingen. De brouwerij vernieuwt haar volledige gist-en lagercapaciteit: 16 cilindro-conische gistingtanks (van 100 tot 600Hl capaciteit) worden in een nieuwe ruimte geplaatst. De oude lagerkelder wordt volledig ontmanteld. Op 5 februari ontvangt de brouwerij alle brouwers van België voor het feest van koning Gambrinus (Ridderschap van de Roerstok). Nieuwe bieren komen er opnieuw bij: Delirium Christmas, een amberkleurig biertje van 10%, loopt als een trein in de USA.

2001
2001 2001
2001

Brouwerij Huyghe investeert in een tweede vatenvullijn. In de oude lagerkelder komt een vernieuwde helderbier kelder met 10 inox druktanks van 130Hl en 4 van 70Hl (met Cip-installatie). De lagercapaciteit wordt uitgebreid met 3 outdoortanks van 225Hl. In samenwerking met Mongozo African Breweries wordt een bananenbier ontwikkeld met Max havelaar bananen: "Mongozo Banaan". Sinds juli 2001 is het Floris gamma ééntje rijker: "Floris Appel", een verfrissend witbier met appelsap. Het ouderlijk huis van de familie Droesbeque naast de brouwerij wordt opgekocht. (1200m²)

2002
2002
2002

In samenwerking met de stad Arras wordt een volmoutpils ontwikkeld en gecommercialiseerd onder de naam "l'Arrageoise". Het gamma Mongozo wordt ook uitgebreid met twee andere Max Havelaar ingrediënten. "La Guillotine" valt weer in de prijzen op het world championship van Australië. Delirium en zijn broertjes zijn nu ook te verkrijgen in Libanon, Mexico en Thaïland. De export blijft het zeer goed doen: USA, Japan en Australië zijn sterk groeiende markten.

2003
2003
2003

Eind 2003 wordt een nieuw promotioncenter ingehuldigd met een nieuwe toegang tot het museum, winkelruimte, vestiaire … Gistopkweekinstallaties en een nieuwe kieselghur/fijnfilter van 120HL/uur worden operationeel. Ook de wortcentrifuge wordt vernieuwd. De brouwerij kent een enorme ontwikkeling: in België wordt nu tafelbier voor Colruyt geproduceerd. De export groeit met meer dan 35%. 2 Cilindroconische tanks van 1200Hl elk worden in juli geïnstalleerd om de stockagecapaciteit drastisch te verhogen.

2004
2004
2004

In samenwerking met OXFAM "Wereldwinkel", ontwerpt de brouwerij 2 hoge gistingsbieren, een blonde en een bruine van 7,5% alc. vol. 50% van de ingrediënten zijn afkomstig van fairtrade: quinoa, rijst en rietsuiker. De productie wordt opgedreven en er komen 4 nieuwe cilindroconische tanks van elk 1.200Hl. Er worden nieuwe magazijnen (stockage) gebouwd (2400 m2). Deze worden later onder de naam Bolivar gecommercialiseerd.

2005
2005
2005

De brouwerij viert haar 350-jarig bestaan, 100 jaar familiebrouwerij en 15-jarig bestaan van haar paradepaardje "Delirium Tremens"

2008
2008
2008

De mythische kaap van 100.000 Hl wordt bereikt (dit betekent een stijging met 17%). Er wordt een purchasing (aankoop)manager aangeworven: de heer Filip Devolder. Er komt een depalitiseur voor nieuw glas en een nieuwe uitbreiding met 2000 m2 magazijnen en 580 m2 warme kamer (de opgewekte warmte van de koelcompressoren verwarmt de warme kamer). Het personeel krijgt nieuwe vestiaires en een nieuwe eetzaal. De waterzuivering wordt uitgebreid met een extra buffer van 80 m3. 10 nieuwe cilindroconische tanks van elk 700 Hl en 3 helderbier tanks van elk 250 Hl worden aangeschaft.

2009
2009
2009

Een nieuwe spoelmachine van KRONES wordt gekocht. De ingang van de brouwerij wordt gewijzigd: er komt een volledig nieuwe parking en 2 prachtige koperen ketels verwelkomen iedereen.

2010
2010

In 2010 introduceert brouwerij Huyghe een wereldprimeur. Zij ontwikkelt Mongozo Premium Pilsener dat glutenvrij, Max Havelaar fairtrade en biologisch gecertificeerd is. De kwaliteit van de bieren wordt verder gefinaliseerd en dit wordt beloond met een medailleregen voor vele bieren. Naast Mongozo vinden de nieuwe bieren Artvelde Premier Cru en Delirium Red een plaats in het Huyghe gamma. Het bierrecept van La Guillotine wordt gewijzigd en het bier verkrijgt een zilveren medaille op de European Beer Star 2010. Er komt een tunnelpasteurisateur en een depaletiseur voor kratten. De brouwerij neemt deel aan de World Expo in Shanghai.

2011
2011
2011

In 2011 is gestart met de bouw van een compleet nieuwe brouwzaal waarvoor Brouwerij Huyghe een investering deed van 7 miljoen euro. Met de uitbreiding kan de brouwcapaciteit worden vergroot naar 300.000 hectoliter. De hypermoderne brouwzaal realiseert een minimale grondstofbesparing van 10%, een energiebesparing van maar liefst 50% en vermindert het waterverbruik met 30%. In maart treedt Brouwerij Huyghe toe tot de Belgian Familiy Brewers met alle Delirium-varianten en het bier La Guillotine.

Prestigieuze prijzen
Over de hele wereld vielen de bieren van Brouwerij Huyghe in de prijzen. La Guillotine wint Goud op de prestigieuze Brewing Industry International Awards 2011. Delirium Nocturnum ging op de IBEC (International Beverage Exposition and Competition) in China met goud naar huis. Vervolgens volgde in de tweede helft van 2011 een prijzenregen voor de bieren Floris Mango met goud in Hong Kong en Tel Aviv (Israël) en Delirium Tremens en Mongozo Premium Pilsener ook met goud in Tel Aviv. Het jaar werd afgesloten met een zilveren medaille voor Delirium Tremens en brons voor La Guillotine op de International Beer Competition in Japan

2012
2012
2012

In januari 2012 ontvangt Brouwerij Huyghe de Oost-Vlaamse erkenning die brouwerijen krijgen voor speciale verdiensten. De nieuwbouw en aanpassingen in de brouwerij, een investering van circa 7 miljoen euro, werden in april 2012 compleet afgerond en een nieuwe brouwzaal werd in gebruik genomen. De brouwcapaciteit is hiermee vergroot naar 350.000 hectoliter. De hypermoderne brouwzaal realiseert bovendien een minimale grondstofbesparing van 10%, een energiebesparing van maar liefst 50% en vermindert het waterverbruik met 30%. In juni werden 3D elementen aan de website toegevoegd, iets dat naadloos aansluit op de wereld van de roze olifant. In juli winnen Floris Kriek en Delirium Tremens medailles op de International Beer Challenge in Londen. Daar komen in oktober nog medailles bij voor Mongozo Premium Pilsener en La Guillotine op de World Beer Awards.

2013
2013
2013

In 2013 werd voor het eerst Deliria geïntroduceerd, een bier door vrouwen gebrouwen voor alle bierliefhebbers. Ook ontketende zich een prijzenregen voor de bieren van de brouwerij. Internationaal werden maar liefst 13 medailles in de wacht gesleept voor Delirium Tremens, La Guillotine, Mongozo, Deliria en de Floris bieren. De groei van de brouwerij gaat door. In 2013 wordt opnieuw 7% meer omzet gerealiseerd.

2014
2014

De jaarlijkse bier&vrouw-dag in januari bereikt een mijlpaal. Maar liefst 150 vrouwen zakken af naar Melle voor een bier&gastronomische beleving. In het meest prestigieuze bierboek van Chili is Delirium Tremens in februari beoordeeld als 'Best Strong Ale' met 4.73 van de 5 te behalen punten. In april wint Delirium Tremens op de meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld, de World Beer Cup, een bronzen medaille. Eind april 2014 lanceert Abdij Averbode een nieuw productengamma op de markt. Het gaat om brood, kaas en bier, die respectievelijk door de zorgvuldig gekozen partners La Lorraine Bakery Group, Milcobel en Brouwerij Huyghe worden geproduceerd. Er volgt opnieuw een prijzenregen op grote bierwedstrijden met medailles voor Averbode Abdijbier, Mongozo Premium Pilsener, La Guillotine en Floris Kriek.

2014
2014

Op milieuvlak maakt de brouwerij een forse ontwikkeling door. Zij heeft tot doel om de meest duurzame brouwer van België te worden. In 2014 doet de brouwerij daarom mee aan de milieucharter. Daarvoor zijn nieuwe innovaties doorgevoerd. Zo is een nieuwe stoomketel op aardgas in gebruik genomen. Deze vervangt de minder rendabele ketel op zware stookolie. Er zijn extra zonnepanelen op het dak van de stockage van de brouwerij geplaatst. Dit betekent dat wij de capaciteit van 154 kilowattpiek (Kwp) nu verdubbeld hebben en een groot deel van ons energieverbruik duurzaam is. De brouwerij heeft nieuwe camions laten toekomen. Deze zijn veel milieuvriendelijker en produceren ook minder geluid.

De afgelopen jaren deed de brouwerij al heel wat inspanningen op milieu vlak, wat resulteerde in verlaagde consumptie van middelen, over de hele lijn: grondstoffen -10%, CO2 -17%, stoom -55%, water -20% en elektriciteit -24%. Over 2014 groeide de omzet met 20% - en werd hiermee de kaap van 26 miljoen € gerond - en steeg het volume met 10%, tot een totaal volume van 180.000 hectoliter.

2015
2015

Het jaar begint opnieuw met prijzen voor Averbode Abdijbier en La Guillotine op de Meiningers International Awards. In mei 2015 opent Brouwerij Huyghe als eerste brouwerij van België een beschutte werkplaats als onderdeel van het bedrijf waar een 15-koppig team aan het werk is. Dit bespaart de brouwerij twee à drie heen- en weer vrachten per dag wat dus zeer goed is voor de ecologie. In 2015 worden de volgende duurzame investeringen gerealiseerd:

  • De bottelarij met investeringen ter waarde van 1,2 miljoen euro, om innovatieve verpakkingen mogelijk te maken, en de kwaliteit, flexibiliteit en het rendement te verhogen.
  • Een nieuwe filtratie unit die 200 hectoliter bier in plaats van 100 hectoliter bier per uur kan filtreren.
  • Een nieuw magazijn van 2500 m2 met nieuwe laadkades.
  • Een studie om via nanofiltratie 70% van het afvalwater te gaan hergebruiken.
1654
1902
1906
1913
1921
1936
1945
1948
1964
1970
1985
1987
1988
1989
1990
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2014
2015